Site Loader
Екатерина Новицка - гост-лектор за студентите по Информатика и Маркетинг на Нов Български Университет

„Представяне на софтуерен продукт“ – семинар

На 27 март отново имах честта да бъда гост-лектор на студентите от бакалавърски програми „Информатика“ и „Маркетинг“ в НБУ. Благодарна съм на доц. д-р Надежда Димова и гл. ас. д-р Марияна Райкова  за това, че организираха семинара на тема „Представяне на софтуерен продукт“, в рамките на който успях да споделя опита ми в областта. По-долу ще намерете кратък обзор на темата от семинара.

Представянето на софтуер обикновено се свързва с Power Point презентация, но често то може да се случи и под друга форма – демо, устно представяне, онлайн контент или комбинация от различни компоненти. За да изберем най-подходящия начин за представяне на продукта, трябва да се съобразим с няколко основни фактора:

Каква е аудиторията?

Най-често се налага да представяме софтуера пред инвеститори, клиенти или партньори. Структурата на представянето пред тези три аудитории е различна и трябва да бъде съобразена с целите, които гоним. Необходимо е добре да се подготвим за съответната аудитория и да бъдем гъвкави, така че да се адаптираме към нея. Важно е хората, пред които презентираме да разпознаят себе си и своите цели в наше лице – това означава да се впишем в обстановката и да говорим на техния език.

Каква е целта на представянето?

Целите на представянето могат да бъдат различни, но винаги тясно свързани с аудиторията.

Така например, целта на представяне пред партньори обикновено е да ги накараме да се ангажират със софтуерните продажби и маркетинга като това е свързано с влагане на определени ресурси от тяхна страна.

Съответно ние трябва да им покажем как точно те ще изкарат пари, в резултат на партньорството. Важно в този случай е да покажем измеримост и цифри – какво те ще вложат и какво ще получат като резултат.

От друга страна, когато правим представяне пред клиенти, фокусът трябва да бъде върху това какви проблеми ще им реши софтуерът и какви допълнителни ползи ще получат – икономия на време, автоматизация на процесите, оптимизиране на разходите и т.н.

С колко време разполагаме?

Тук отново сме в пряка връзка с аудиторията. Обикновено представянето пред инвеститори е много кратко, а в зависимост от формата, може дори да бъде сведено до няколко минути. В такъв случай използването на PPT презентация е неуместно и трябва да подготвим вербално представяне или кратко демо, ако вече имаме прототип на продукта.

Понякога имаме възможност за кратко представяне и пред големите ентърпрайс клиенти. Те трудно се решават на среща и тъй като са много заети и важни, срещите с тях могат да бъдат сведени до 30 минути. При такава ситуация е по-добре да се опитаме да ги спечелим като хора и да не „изяждаме“ малкото време със сухи слайдове. Най-добре е да им „разкажем“ за продукта и да покажем мобилна версия, ако имаме такава.

От друга страна PPT презентацията е незаменим инструмент, когато участваме в семинар или разполагаме с поне час при среща с важен потенциален клиент.

Наличието на добре оформена презентация показва професионализъм и отговорно отношение към срещата. Тя е отличен способ да презентираме компанията си, да покажем скрийншотове на интерфейса и да посочим кои клиенти вече са ни се доверили.

Каква трябва да бъде структурата на PPT презентацията?

Стандартната структура на презентация, целяща да представи софтуерна компания и софтуерно решение съдържа следните основни компоненти в отделни слайдове:

Въведение

– Информация относно компанията: история, мисия, офиси и екип.

– Кои са нашите клиенти? – лога на компаниите; фийдбек, оформен като цитат на отговорните лица от страна на клиента, за това как софтуера е подобрил тяхната работа.

Основна част

– Информация за софтуера – какво представлява и какви проблеми решава.

– Ключови функционални възможности на софтуера, придружени от скрийншотове.

Appendix

Кейс стъдита, в които кратко представяме какви са били нуждите и проблемите на конкретен клиент, какво софтуерно решение сме предложили, за да ги решим и как сме се справили със задачата.

Заключителна част

– Call-to-action за демо или контакт с нас.

– Финален слайд с нашите координати.

Доброто оформяне на презентацията е също толкова важно, колкото и самият контент. Отделете внимание на всеки един детайл като следвате няколко практични съвета:

– Използвайте само един шрифт и се погрижете за форматирането; Следвайте една цветова гама.

– Избягвайте прекомерното използване на картинки и подберете смислово подходящи такива с добро качество.

– Използвайте малко текст и кратки заглавия – слайдовете трябва да могат да бъдат сканирани с поглед само за няколко секунди.

– Използвайте добре оформени скрийншотове на интерфейса.

– Създайте структура, така че слайдовете да са логически свързани и последователни.

След като сте готови със самата презентация, е добре да се изтренирате няколко пъти сами или пред приятели/колеги. Репетициите ще ви накарат да се чувствате по-уверени и подготвени.

По време на същинското представяне, обърнете внимание на следните моменти:

– Езикът на тялото – бъдете в отворена позиция и избягвайте кръстосване на крака и ръце. Не вадете телефона си и не си играйте с предмети (химикали, визитки и др.). Поддържайте визуален контакт с хората и се усмихвайте само, когато е подходящо. Бъдете приветливи, свежи и позитивни.

– В случай, че сте на среща – при възможност, седнете до, а не срещу човекът важен за вас. Така ще създадете у него чувство за работа в екип и ще избегнете разговор в стил „полицейски разпит“.

– Общувайте активно с аудиторията – задавайте въпроси, за да ги ангажирате и да привлечете вниманието им. Накарайте ги да разкажат повече за тяхната работа или компания; разберете какви са проблемите им. Това важи и за случаите, когато аудиторията ни се състои само от един човек.

Помнете, че хората обичат да говорят за себе си и след като им дадете тази възможност, те ще ви харесат повече.

– Изградете връзка с аудиторията като създадете емоция – споделете им нещо лично или им разкажете история от работата, която да им даде някаква емоция. Направете това внимателно като съхраните границата на личното пространство.  

– Помнете каква е целта на вашето представяне и плавно се движете към нея.

– Избягвайте конфликтни ситуации – даже и да ви нападнат, отнесете се с разбиране и отговорете спокойно.

Представянето на софтуерно решение изисква определени умения и добро познание на ИТ индустрията. Най-често се налага да представим софтуера пред потенциален клиент. За да се справим успешно и да реализираме софтуерни продажби, има куп тънкости, които трябва да овладеем. В случай, че имате нужда от помощ в продажбите на вашия софтуерен продукт, свържете се с мен, за да обсъдим как може да подобрим този процес заедно.

Novitska Consult

Post Author: Novitska

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *