Site Loader

Как да съхраним ИТ продажбите по време на пандемия

Целият свят е в пандемия, всички сме изплашени за своето здраве и това на близките си. На прага сме и на икономическа криза, като много бизнеси вече пострадаха. Според някои оптимистични теории, евентуалната икономическа криза би била кратка и се очаква бързо да излезем от рецесия. Така или иначе, много от компаниите са притиснати от обстоятелствата и вече чувстват спад на продажбите. Бързам да ви препоръчам няколко антикризисни мерки, които ще ви помогнат да се адаптирате към текущата ситуация и да съхраните бизнеса си.

1. Не се паникьосвайте

Лесно е да се каже, но трудно да се изпълни. Въпреки това, останете спокойни и помнете, че има кризисни моменти, които са извън вашия контрол и това ще премине.
Имате много по-голям шанс да спечелите в дългосрочен план, ако избягвате прибързани решения, взети под натиска на страха.

2. Мислете в дългосрочен план, а не в краткосрочен

Къде виждате вашата компания и продажбите след година, три или пет? Какво можете и трябва да направите, за да стигнете до това ниво?
Помислете, какъв е вашият дългосрочен план; поставете си реалистични цели; настройте се за успех (а не провал) и измервайте прогреса на вашите продажби.

3. Фокусирайте се над това, което правите най-добре

Сега не е добър момент да пускате нови продукти. Това, което трябва да направите е да маркетирате агресивно най-добрите си решения, услуги или продукти. Обърнете голямо внимание на обслужването на клиентите и поддръжката.
Ако все пак, решите да пускате нови продукти или услуги, помнете, че те трябва да бъдат “cost-effective”. Със сигурност трябва да дадете много допълнителна стойност на клиентите, за да постигнете успешни продажби на нови решения, в условия на сложна икономическа обстановка.

4. Поддържайте връзка с клиентите

Прозвънете всички ваши клиенти, дори и тези, които скоро не са били активни. Попитайте ги, как вървят нещата при тях; разберете, какво е настроението им – съберете обратна връзка относно ситуацията при тях. След като чуете, какви са техните проблеми, се адаптирайте към техните нужди.

Използвайте случая, да им споделите, как можете да сте им полезни в тези трудни времена и им покажете допълнителната стойност, която ще получат от използването на вашия софтуер или услуги. Колкото повече опознавате техния бизнес и променящите се нужди, толкова по-вероятно е да запазите бизнеса си в дългосрочен план.

Изпратете полезно съдържание на клиентите си; дайте им някаква допълнителна стойност – временно безплатно ползване на вашите продукти, отстъпка от цените на услугите, безплатна техническа поддръжка или друго. Повярвайте ми, вашата подкрепа ще бъде оценена и клиентите ви ще запомнят вашата устойчивост, и грижа за тях, по време на кризисната ситуация.

5. Работете по-близо с вашите най-добри клиенти

Идентифицирайте вашите най-добри и значими клиенти, и им помогнете да намерят начини, по които да оцелеят в тези трудни условия. Със сигурност старанията и отстъпките, които сте готови да направите ще бъдат възвърнати в дългосрочен план. Разбира се, не можете да направите това за всички ваши клиенти, за това се концентрирайте над най-значимите за вас.

6. Инвестирайте умно в маркетинг

В случай че, отрежете маркетинга, рискувате да отрежете и продажбите си. Не се изкушавайте да спрете маркетинг активностите си в този спад! Вместо това използвайте “cost effective“ инструменти, такива като прес релийзи, безплатни онлайн уебинари, имейл маркетинг, полезни видеа. Това са най-малко струващите методи, които ще подпомогнат вашите продажби, плюс това можете лесно да проследите тяхната ефективност.

7. Партнирайте си с клиенти, ИТ дистрибутори, доставчици, различни организации и медии

Всички ние оперираме в еднаква икономическа обстановка и всеки търси начин да намали разходите, и да увеличи продажбите. Помислете за „win-win“ стратегии и предложения, които да отправите към настоящи или нови потенциални партньори. Търсете начини да дадете добавена стойност на другите и тя ще ви се възвърне.

8. Станете по-социално отговорни и видими

Ако вече сте социално-отговорни, вие сте на прав път. В случай че, не сте – станете. Има различни организации и начини, чрез които можете да допринесете. Помнете, че давайки, вие получавате. Търсете позитивни начини да помогнете на другите и в замяна някой ще помогне на вас, по начин, по който не сте си представяли.

Надявам се, тези съвети да ви помогнат да се ориентирате в новата кризисна за бизнеса ситуация. Потърсете ме, в случай че, имате нужда от допълнителна помощ под формата на бизнес консултация. Ще се радвам да ви бъда от полза, като заедно създадем индивидуална антикризисна стратегия, за да съхраним вашите продажби и да оптимизираме маркетинг-активностите.

Post Author: Novitska

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *