Site Loader

Как да спечелим голям ентърпрайс клиент?

На 22 април се състоя презентацията ми в Campus X, организирана съвместно с Telerik Academy. Над 50 човека от различни стартъпи и ИТ компании дойдоха, за да им споделя за моя личен опит в спечелването на големи международни клиенти. Темата, която избрах, беше изключително интересна за аудиторията – заформиха се различни дискусии и бях предизвикана да отговоря на куп въпроси. Реших да направя кратко резюме за тези от вас, които не успяха да дойдат.

Екатерина Новицка – семинар в CampusX съвместно с Telerik Academy

Преди всичко, трябва да сте наясно, че за да стигнете до договор с международен ентърпрайс клиент е необходима сериозна предварителна подготовка, добро познание за етапите, през които ще минете с него и много, много търпение. Обикновено, сключването на сделка с клиент от такъв мащаб отнема между 6 и 12 месеца, като това е позитивният сценарий. Ето защо е необходимо да бъдете постоянни и да имате ясно изграден модел, по който да работите.

Стандартният цикъл на затваряне на сделка съдържа 10 основни етапа, през които задължително трябва да преминете с клиента. В много от случаите те могат да бъдат и повече, в зависимост от спецификата на вашия софтуерен продукт и изискванията на клиента.

Ето кои са най-основните и знакови етапи:

Първи контакт – той може да бъде осъществен по различни начини: запознанство на изложение, семинар или друго мероприятие от индустрията, телефонно обаждане или студен контакт в LinkedIn. Важното тук е чрез кратко и ясно послание да заинтригувате проспекта, защото само така ще получите шанс да достигнете до среща, на която да презентирате продукта или услугата.

Първа среща – постарайте се да бъдете максимално подготвени за нея.

Хората от големите корпорации са винаги много заети и в повечето случаи са готови да отделят 1 час за първа среща, понякога дори само 30 минути.

Това е времето, за което трябва да успеете да им се харесате и да им представите накратко технологията си.

Персонализирайте вашата PPT презентация, така че тя да съдържа логото на клиента и се постарайте съдържанието да е максимално релевантно на тяхната дейност (Например, включете кейс стъди с друг клиент от същата или подобна индустрия).

Демо – ако сте се справили добре в началните етапи на комуникация, неизменно ще достигнете до този ключов момент.

Демото всъщност е един много добър sales-инструмент на ИТ индустрията. Това е нашият начин да покажем „стоката“.

Изрепетирайте го предварително, като отново се опитате да го направите максимално персонализирано и релевантно за потенциалния ви клиент. Избягвайте продължителност над един час, за да не отегчите аудиторията.

Trial-период – това е времето, през което давате възможност на клиента да тества самостоятелно вашия ИТ продукт или услуга. Обикновено този период трае между 2 седмици и месец, като вашата задача е да осигурите максимална поддръжка на клиента, докато тества. Бъдете на линия за всичките му въпроси и периодично предлагайте своята помощ, информирайте се до къде е стигнал и как върви тестването.

Оферта – стигането до оферта само по себе си вече е постижение. Със сигурност вече сте минали през различни срещи и разговори с клиента, направили сте демо, дали сте тест-период и ето че се приближавате към целта. Изгответе персонализирана оферта, базирана на предварителните ви обсъждания с клиента. Бъдете гъвкави и ако е нужно, излезте от стандартните си ценови пакети, като изготвите индивидуално предложение за клиента.

Договорни процедури – мултинационалните компании имат специални стандарти и процеси, през които трябва да преминете, за да могат да купят от вас. Още в началните стадии на комуникация се информирайте, каква е политиката за да станете техен доставчик на ИТ услуга или продукт.

Разберете през какви стъпки трябва да следвате и какви документи трябва да подготвите. Обикновено това е етапът, който отнема най-много време. Може да минат месеци, докато преминете през всичката тази администрация и стигнете до реалния момент на продажба.

Глобалните ентърпрайс компании имат десетки подразделения и хиляди служители по цял свят. Да се достигне до тях и да се влезе в преговори е изключително сложна задача.
В тази статия описвам само основните етапи на сключване на сделка. Ако имате нужда от помощ и искате да научите тънкостите за успех, не се колебайте да ме потърсите. Ще се радвам да ви помогна и заедно да изберем вашата стратегия за успех!

Аудиторията бе страхотна!
С подкрепата на Campus X & Telerik Academy
Екатерина Новицка – лектор
Как да спечелим големи ентърпрайс клиенти? – Екатерина Новицка, IT Sales
Campus X & Telerik Academy

Post Author: Novitska

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *